Skip links

Geriausias kolagenas – koks jis?

Tikriausiai sunku būtų atrasti žmogų, kuris apie kolageną nėra girdėjęs visiškai nieko. Kolagenas – tai siūlo pavidalo, svarbiausias žmogaus organizmo baltymas. Kolageno gausu odoje bei visame judėjimo aparate (kauluose, kremzlėse, sausgyslėse, raiščiuose, raumenyse), taip pat – dantyse ir dantenose, akies ragenoje, kraujagyslėse, vidaus organuose bei audiniuose.

Jauno žmogaus organizmas gali sėkmingai pagaminti visą organizmui reikalingą kolageno kiekį, tačiau nuo 25 metų organizmo pajėgumas kiekvienais metais sumažėja apie 1,5 %. Todėl nuo 25–30 metų rekomenduojama papildomai kasdien vartoti kolageną.

Rinkoje šiandien galime rasti begales skirtingų kolagenų, tad kokį kolageną rinktis?

Į ką atkreipti dėmesį renkantis kolageno papildus?

  1. Kolageno kilmė

Labai svarbu, kad kolagenas būtų natūralios kilmės. Gali būti jūrinis (gaunamas iš žuvų, žvynų ar žuvies kaulų) bei gyvulinis (gaunamas iš gyvulių kaulų, sausgyslių, odos ar kremzlių). Galima rinktis pagal jūsų prioritetus – jeigu nevartojate mėsos, rinkitės žuvies, o jeigu netoleruojate žuvies, galite rinktis gyvulinės kilmės kolageną. Yra tyrimų, jog jūrinis kolagenas savinasi geriau nei gyvulinis, tačiau kiekvieno žmogaus organizmas skirtingas, tad siūlome jums išbandyti abu variantus ir atrasti, kas tinka būtent jums.

  1. Rodikliai

Vis dažniau galima atrasti kolageno papildų, kurie siūlo vis didesnį gryno kolageno kiekį (mg), tačiau atkreipkite dėmesį, jog rekomenduojama paros kolageno porcija yra būtent 10 000 mg. Teigiama, kad žmogaus organizmas pasisavina būtinus 10 000 mg per parą. Patebėta, kad didesnis kiekis kolageno porcijoje jokio teigiamo pokyčio neduoda, tad optimali porcija ir yra 10 000 mg per parą. Taip pat labai svarbus žymuo – kolageno molekulinė masė (DA, Dalton). Kuo ji mažesnė, tuo kolagenas yra lengviau pasisavinamas. Siūlome rinktis iki 3000 DA turinčius kolageno papildus, nes jie įsisavinami lengviausiai.

  1. Priedai

Taip pat labai svarbu atkreipti dėmesį į kolageno papildų sudėtį. Kokie priedai, kokia maistinė vertė. Reikėtų rinktis papildus, kuriuose nėra cukraus ar sintetinių pridėtinių medžiagų. Didelis kiekis pridėtinių dalių, gali kelti bėrimus, padidinti skrandžio rūgštingumą, kas gali suaktyvinti apetitą, nemalonius pojūčius. Todėl rekomenduojame rinktis gryną kolageną, jei norisi saldinto – rinkitės su stevija. Labai populiaru kolageno sudėtyje matyti vitaminą C, hialurono rūgštį, biotiną. Tokiu atveju iškyla kolageno kaina, tačiau išvardintų medžiagų kiekiai per maži, kad pastebėtumėte teigiamą jų poveikį. Todėl siūlome rinktis gryną kolageną be priedų. Vitaminą C surinkti iš maisto, arba rinktis liposominę jo formą. Hialuroną bei biotiną (vitaminas B7) taip pat rinktis atskirai, tinkamais kiekiais, kad galėtumėte džiaugtis teigiamu jų poveikiu.

Šaltiniai:

– Shaw, G., et al. (2017). “Vitamin C-enriched collagen supplementation improves joint health in athletes.” American Journal of Clinical Nutrition.

– Porfírio, E., & Fanaro, G. B. (2016). “Collagen supplementation as a complementary therapy for the prevention and treatment of osteoporosis and osteoarthritis.” Acta Ortopédica Brasileira.

Liu, X., et al. (2022). “Collagen supplementation for skin health: A systematic review.” Journal of Dermatological Science.

Palikti atsiliepimą