L-glutaminas viena iš 20 aminorūgščių. Įprastai jį gauname iš maisto produktų – mėsos, žuvies, ankštinių daržovių bei pieno produktų. Tačiau patiriant stresines situacijas, sportuojant, sergant l-glutamino gaunamo iš maisto produktų organizmui gali neužtekti. Tuomet reikia į pagalbą pasitelkti maisto papildus.
Dažnai girdime nusistatymus, kad l-glutaminas yra skirtas tik sportuojantiems. Galime tai paneigti ir patvirtinti, kad l-glutaminą pravartu vartoti ir žmonėms patyrusiems traumą, turintiems virškinimo problemų, nusilpus imunitetui ar turint daug stresinių situacijų.
L-glutamino naudos:
- Raumeninės masės palaikymas – gali padėti augti ar atsigauti raumenims po treniruotės. Taip pat net ir nesportuojant gali padėti išsaugoti raumenų audinius, nes ši aminorūgštis padeda išlaikyti azoto balansą organizme.
- Žarnyno sveikata – l-glutaminas ypač naudingas žmonėms, turintiems problemų su žarnynu ar net dirgliosios žarnos sindromą. Jis gali padėti žarnyno gleivinės ląstelių regeneracijai ir apsaugai, nes gali sukurti barjerą ir apsaugoti žarnyną nuo pralaidumo
- Imuniteto stiprinimas – ši amino rūgštis yra pagrindinis energijos šaltinis imuninėms ląstelėms ir yra ypač svarbi baltųjų kraujo kūnelių (leukocitų) veiklai. Tad l-glutamino vartojimas naudingas norint stiprinti imuninę sistemą.
- Cukraus lygiui kraujyje reguliavimas – l-glutaminas ypatingai naudingas žmonėms, kurie turi problemų su gliukozės kiekio kraujyje stabilumu. Ši amino rūgštis gali padėti sumažinti saldumynų potraukį, nes l-glutaminas gali padėti išlaikyti cukraus stabilumą kraujyje.
- 5. Atsigavimas po streso, trauma ar ligos – ši aminorūgštis gali padėti organizmui geriau atsigauti po streso, traumos ar ligos, nes l-glutaminas dalyvauja baltymų sintezėje ir gali padėti išlaikyti raumenų masę kritinėse situacijose.
- Smegenų funkcijos palaikymas – l-glutaminas yra svarbus neurotransmiterių (ypač GABA ir glutamato) gamybai, kurie reguliuoja smegenų veiklą, nuotaiką ir pažinimo funkcijas.
Nors l-glutamino nauda organizmui apima labai daug sričių, tačiau prieš vartojimą raginame įsitikinti, kad jums šios amino rūgšties organizme tikrai trūksta.
Šaltiniai:
- Subhadeep Ganguly, Smaranika Pattnayak, Ajit Kumar Banik, Glutamic Acid Production by Fermentation: A Comprehensive Review https://bepls.com/bepls_march2021/3.pdf
- Amino Acids Guide https://aminoacidsguide.com/Gln.html
- L-Glutamic Acid: Effects and Production by Fermentation | Amino Acids| Biotechnology https://www.biotechnologynotes.com/amino-acids/l-glutamic-acid-effects-and-production-by-fermentation-amino-acids-biotechnology/13802
- Peter Woznik, ND, MSc, Glutamine, https://examine.com/supplements/glutamine/?show_conditions=true
- Min-Hyun Kim, Hyeyoung Kim, The Roles of Glutamine in the Intestine and Its Implication in Intestinal Diseases, https://www.mdpi.com/1422-0067/18/5/1051
- Philip Newsholme, Vinicius Leonardo Sousa Diniz, Garron Thomas Dodd, Vinicius Cruzat, Glutamine metabolism and optimal immune and CNS function, https://www.cambridge.org/core/journals/proceedings-of-the-nutrition-society/article/glutamine-metabolism-and-optimal-immune-and-cns-function/97AFF4279394640023BE5F9D6635A8C3
- Vinicius Cruzat, Marcelo Macedo Roger, Kevin Noel Keane, Rui Curi, Philip Newsholme, Glutamine: Metabolism and Immune Function, Supplementation and Clinical Translation https://www.mdpi.com/2072-6643/10/11/1564
Šiame straipsnyje pateikta informacija nėra autoriaus asmeninė nuomonė. Tai yra bendro pobūdžio rekomendacijos, kurios nėra skirtos konkrečiam asmeniui. Jei turite sveikatos problemų ar vartojate vaistus, prieš pradėdami vartoti naujus maisto papildus, būtina pasitarti su savo šeimos gydytoju arba vaistininku. Maisto papildai nėra maisto pakaitalai. Svarbu įvairi ir subalansuota mityba.