Pelynas (lot. Artemisia absinthium) – daugiametis augalas, kuris yra žinomas dėl puikių vaistinių savybių. Pelynas naudojamas absento, stipraus alkoholio, gamybai. Bet labiausiai šis augalas dėl savo naudingų savybių yra vartojamas kaip maisto papildas. Pelyno formos gali būti įvairios – arbata, tinktūros ar kapsulės/tabletės. Dėl jo išskirtinai kartaus skonio daugelis atsisako pelyno vartojimo skysta forma. Kapsulės bei tabletės yra puikus pasirinkimas norint išvengti būtent šios stiprios augalo savybės.
Pelynas labiausiai garsėja savo antihelmintiniu (antiparazitiniu) bei antimikrobiniu poveikiu. Jis padeda atsikratyti parazitų, žarnyno kirminų. Todėl rekomenduojama vieną ar du kartus per metus suvartoti pelyno kursą, kuris padės pašalinti visus parazitus esančius žarnyne. O jų neturint, kursą pasidaryti profilaktikai.
Taip pat pelynas naudingas sprendžiant virškinimo problemas. Jo kartumas gali paskatinti išsiskirti daugiau skrandžio sulčių ir taip padėti greičiau virškinti maistą, sumažinti diskomfortą persivalgius. Tad pelyno vartojimas naudingas žmonėms, kurie susiduria su virškinimo sutrikimais.
Šis augalas pasižymi ir priešuždegiminėmis savybėmis bei imuniteto stiprinimu. Pelynas naudojamas ir peršalimo ar virusinių ligų profilaktikai. Profilaktiškai naudojamas jis gali būti puikus pagalbininkas organizmo stiprinimui ir kovai prieš ligas. Na, o antioksidacinis poveikis pelyną paverčia puikiu senėjimo ir lėtinių ligų priešu.
Renkantis pelyną labai svarbu atkreipti dėmesį ir rinktis tik kokybiškus bei patikimus gamintojus. Atkreipkite dėmesį į papildo (kapsulių, tinktūrų ar žolelių) sudėtį. Labai svarbu pelyno dozių neviršyti. Jis vartojamas kursais – naudojamas 2-3 savaites, kartą ar du per metus, kaip nurodo gamintojas. Nepaisant to, kad šis augalas yra sveikatai naudingas – piktnaudžiauti juo tikrai nederėtų. Pelynas organizmui gali būti ir nuodas, kuomet naudojamas didesnėmis, nei rekomenduojama, dozėmis. Jame esantis tujonas gali būti toksiškas ir per didelis šio cheminio elemento kiekis organizme gali sukelti haliucinacijas, traukulius ar kitus neurologinius sutrikimus. Tad prieš vartojant maisto papildus visada rekomenduojame pasitarti su jus prižiūrinčiu gydytoju.
Langmead, L., & Rampton, D. S. (2001). Review article: herbal treatment in gastrointestinal and liver disease—benefits and dangers. Alimentary Pharmacology & Therapeutics, 15(9), 1239-1252.
Al-Shaibani, I. R. M., Phulan, M. S., Arijo, A. G., & Qureshi, T. A. (2008). Anthelmintic activity of Artemisia absinthium against gastrointestinal nematodes of sheep in southern Punjab, Pakistan. Veterinary Parasitology, 151(2-4), 354-358.
Gade, S. V., & Begum, N. S. (2013). Immunomodulatory activities of Artemisia absinthium in Balb/C mice. Journal of Ethnopharmacology, 149(1), 76-82.
Parejo, I., Viladomat, F., Bastida, J., Rosas-Romero, A., Flerlage, N., Burillo, J., & Codina, C. (2002). Comparison between the radical scavenging activity and antioxidant activity of six distilled and nondistilled Mediterranean herbs and aromatic plants. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50(23), 6882-6890.